Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

”Vi kommer att bli mer effektiva” – sjukhusdirektören om förändringen

Det är två månader kvar till en av de största förändringarna någonsin i västsvensk vård. Övergången till det nya systemet Millennium har planerats i flera år och kommer att påverka både patienter och medarbetare. På Södra Älvsborgs sjukhus ser sjukhusdirektör Joakim Höstner fram emot förändringen. Detta är en artikel av Elin Widfeldt publicerad i Västra Götalandsregionens digitala nyhetskanal VRGfokus.

– Allting i vården kommer att hänga ihop, på ett sätt som det inte gör i dag.

I vintras klev Joakim Höstner på rollen som sjukhusdirektör för Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS). Han tvekade inte, trots att sjukhuset snart skulle vara bland de första att gå över till Millennium – en enorm förändring som kräver mycket förarbete.

Nu är det inte långt kvar och Joakim Höstner utstrålar lugn.

– Det känns bra. Nu är vi på upploppet, säger han.


Joakim Höstner är sjukhusdirektör på SÄS som är bland de första att gå över till Millennium. ”Innan vi började visa systemet fanns det mycket farhågor om hur det skulle vara, man hade hört saker. Det hade även jag, som kliniskt aktiv undrar man hur det ska bli. När man väl har sett det känner man ’det här är jättebra’”.

Millennium är enkelt uttryckt ett informationssystem för vården, som Västra Götalandsregionen (VGR) successivt kommer att gå över till under de närmaste åren. På sikt kommer det att innebära att alla delar av den regionala vården – även privata mottagningar som har avtal med VGR – kan ”tala med varandra” genom att till exempel använda samma journalsystem. Även kommunerna kommer att kunna se en del av systemet, så att kommunikationen mellan regionen och kommunerna förenklas.

Uppdateras i realtid

Systemet uppdateras i realtid, vilket innebär att om en patient hamnar på akuten kan läkaren på vårdcentralen se journalanteckningarna direkt när de är klara, och även vilka prover som är tagna och vad de visar.

– Det är den stora delen, att vi kan se allt direkt. Även inom sjukhuset kommer vi att kunna se var alla patienter är och vart de är på väg, ”Nu verkar det som att det är många på akuten för inläggning, hur ser det ut på avdelningarna?” Vi kommer att få en bättre bild av nuet, och vi blir mer effektiva. Inte precis när vi drar igång, men när systemet finns på plats, säger Joakim Höstner.

Intensiv höst

Den södra delen av regionen, där SÄS ligger, är först ut med att gå över till Millennium, och därför pågår storskalig utbildning på sjukhuset just nu. Det blir en intensiv höst med mycket arbete inför och under införandet, men Joakim Höstner hoppas att patienterna inte kommer att märka av det alltför mycket.

Det kan bli en del fördröjningar, och en del patienter kan behöva få sin vård tillfälligt på något annat sjukhus, men i stora drag ska det flyta på.

– På lite längre sikt kommer det här att bli jättebra för patienterna. De behöver inte upprepa sin information, ta om prover, eller göra om undersökningar när de träffar en ny läkare. När systemet är fullt utbyggt blir det sömlöst och bildar en helhet i hela regionen.

Förmån – och utmaning

Att ingå i den första gruppen som går över till ett helt nytt system är både en förmån och en utmaning, tycker Joakim Höstner.

Samtidigt som SÄS får stora möjligheter att kunna påverka systemet, är han medveten om att det som sker på sjukhuset nu i höst är avgörande för hur det fortsatta införandet i resten av regionen går.

– Vi måste göra det bra. Det får inte gå dåligt, dels för regionens skull, dels för patienternas skull. Den biten finns med, och det är min och mina medarbetares uppgift att se till att identifiera allt som kan hacka, och se till att det blir bra. Jag är helt övertygad om att det kommer att gå alldeles utmärkt. Sedan kommer det att finnas utmaningar, men dem löser vi.

Läkare i botten

Joakim Höstner har jobbat i vården i hela sitt arbetsliv. I botten är han läkare, men när han klev på tjänsten som sjukhusdirektör på SÄS hade han länge varit chef på olika nivåer.

För varje ny tjänst, varje ny nivå, har han lärt sig mer om vårdsystemet – och hur komplicerat det är.

– När jag ser tillbaka på mig själv som kliniker var det mycket jag inte förstod om hur systemet hängde ihop, men jag var frustrerad. Nu kanske jag kan göra något åt det – det är egentligen huvudskälet till att jag sökte den här tjänsten. Jag är genuint intresserad av ämnet, hur vården fungerar, och vill göra det så bra som möjligt för patienterna och invånarna. Det är ju vi tillsammans. Vanligtvis blir alla patienter någon gång i livet där vi behöver söka vård.

Svåra frågor måste besvaras

Processen inför införandet av Millennium i Västra Götalandsregionen har inte varit helt smärtfri. Starten har blivit försenad, och kritiska röster har också höjts mot systemet.

På SÄS har det mest tveksamma stadiet passerats, menar Joakim Höstner. Han upplever att medarbetarna är med i förändringen. Nycklarna har varit ”kommunikation, pedagogik, fakta”, och kanske att det har spelat in att fler och fler medarbetare har fått se hur systemet faktiskt fungerar i praktiken, tror han.

Men skeptiker kommer alltid att finnas – och Joakim Höstner ser inget fel i det.

– Det är bra att personer är tveksamma eller skeptiska, för det gör att man får svåra frågor, som man måste kunna besvara. Man behöver ha personer som ifrågasätter, det gör att vi blir bättre som system. Men det är väldigt viktigt att det stora flertalet känner att vi är på rätt väg. Det blir jobbigt, men det kommer att funka, säger Joakim Höstner.

Patienten i fokus

Han tror att de farhågor som har funnits övervägande har handlat om patientomsorg.

– Eftersom grunden för alla vårdanställda är att man vill hjälpa, ta hand om, bistå andra är skepticismen kopplad till att det inte får bli dåligt för patienten. Kan man då förklara och visa hur systemet är tänkt att fungera, kan det gå väldigt fort att vända det till något positivt.

Även han själv valde läkaryrket för att han ville hjälpa andra. Intresset för sport och idrott ledde till att han så småningom specialiserade sig både inom ortopedi och handkirurgi, två inriktningar där vårdpersonalen ofta möter sportrelaterade skador.

– Sedan har jag tyckt att det har varit väldigt intressant att operera. Dels hjälper man patienten att återställa det som är skadat, dels är det tekniskt intressant. Det finns också en hantverksbit i detta att hålla på med kirurgi.

Saknar läkarrollen

Som läkare kommer Joakim Höstner själv att gå utbildningen i Millennium i höst. Han vill kunna systemet precis som de andra anställda, och i bakhuvudet finns också tanken på att kunna vara kliniskt verksam igen. Han saknar det.

– Jaja, absolut. Varje dag funderar jag på det. Det är väldigt svårt att hinna med, men jag saknar det. Jag kan mycket väl tänka mig att gå tillbaka och vara läkare igen i framtiden, men nu har jag ett viktigt och intressant uppdrag att leda sjukhuset.

Under införandet av Millennium ligger fokus på att vara sjukhusdirektör.

– Egentligen är uppdraget detsamma nu som när jag var läkare: jag vill göra sjukvården bättre. Det finns saker som vi behöver förbättra. Det är viktigt för mig att vara en del i det och bidra.

Text och bilder av Elin Widfeldt för VGRFokus

Joakim Höstner
Ålder: 55 år
Familj: ja.
Bor: Göteborgsområdet.
Gör: sjukhusdirektör på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS).
Bakgrund: läkare, dubbelspecialist: ortopedi och handkirurgi. Har jobbat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Capio, hamnade på SÄS av en slump. ”Nu har jag varit där i snart fjorton år. SÄS är mitt sjukhus. Känslomässigt också, inte bara formellt.”
Gör på fritiden: mycket träning och idrott, vara med familjen, friluftsliv, har hundar, umgås.
Det gör jag för att koppla av: träning för att må bra både fysiskt och mentalt, det är ett sätt att återhämta sig och rensa.
Om jag inte hade blivit läkare: ”Då hade jag valt att bli ingenjör”.
Min ambition som chef: ”Jag försöker ha ett respektfullt förhållningssätt och skapa en vänlig stämning, det ger en trygghet. Då blir det lättare att leda framåt”.
Aktuell: den 12 november går SÄS, liksom resten av södra området av Västra Götalandsregionen, över till Millennium.

 

Millennium

  • Millennium är ett vårdinformationssystem som bland annat innehåller ett journalsystem. Det kommer att införas i hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR), hos privata vårdgivare med avtal med VGR och delvis i de 49 kommunerna i Västra Götalands län.
  • VGR börjar gå över till Millennium i höst. Den södra delen av regionen är först ut, och där ingår Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS), Närhälsan: vårdcentraler och rehab, Regionhälsan, Regional laboratorieverksamhet, Städ & service.
  • Även kommunal primärvård och privata vårdgivare kommer att kunna se delar av systemet.
  • Under de kommande åren kommer resten av regionen att ansluta. Fler funktioner införs också över tid, SÄS till exempel kommer att få ytterligare funktioner i systemet fram till 2026. AI kommer att vävas in i systemet som ett stöd för vårdpersonalen.
  • Även Region Skåne kommer att gå över till Millennium.

Detta är en artikel publicerad i Västra Götalandsregionens digitala nyhetskanal VRGfokus.