Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Vaccin finns mot en allvarlig hjärninflammation

En allvarlig hjärninflammation kan drabba de som reser till backpacker-paradisen i Asien och Australien. Specifikt botemedel saknas för sjukdomen japansk encefalit, som sprids med mygg, men det finns vaccin.
Nu är det många i Sverige som bokar vinterresor till värmen. Inför resan är det viktigt att se över vaccinering beroende på resmål. Enligt svenska myndigheter kan vaccination mot japansk encefalit övervägas inför längre vistelser till områden utanför storstäderna i något av de 25 olika länder där smittan finns, bland annat Thailand, Bali och Australien.

– Japansk encefalit är en sällsynt, men extremt otäck sjukdom. Fästingburen TBE känner många till. TBE-viruset är släkt med viruset som överför japansk encefalit. Dock har japansk encefalit ett svårare förlopp och är mer dödligt, säger Charlotta Zacharias, läkare och specialist i global hälsa på VaccinDirekt. Japansk encefalit är en allvarlig sjukdom som finns i nästan hela Asien. Cirka 100 000 får diagnosen varje år, men de flesta som smittas får inga symtom och mörkertalet kan därför vara betydande. För diagnos krävs laboratoriesvar och i vissa fall ryggmärgsprov.

Första symtomen är feber och sjukdomskänsla, sedan kan neurologiska symtom uppträda som att tappa talet och bli förlamad. Dödligheten för de med symtom är 25–30 procent och lika många får bestående funktionsnedsättning. Vissa resenärer rekommenderas särskilt att vaccinera sig.
– Vi rekommenderar vaccination mot japansk encefalit till alla som ska befinna sig mer än 4 veckor i, eller har upprepade resor till riskområden, då det blir en ackumulerad riskökning. Storstad eller landsbygd ser vi ingen skillnad på, då många hushåll håller gris och höns på sina bakgårdar även i städerna. Japansk encefalit sprids från just gris och fåglar via mygg till människa, säger Charlotta Zacharias.

Vaccination mot japansk encefalit ingår i vaccinationsprogrammet i de flesta länder där sjukdomen finns, det vill säga att lokalbefolkningen är i stor utsträckning skyddade genom vaccinering. Japansk encefalit är en anmälningspliktig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Fakta om japansk encefalit

·      Japansk encefalit är den främsta orsaken till viral encefalit, hjärninflammation, i många länder i Asien med uppskattningsvis 100 000 kliniska fall varje år.

·      Även om japansk encefalit är sällsynt, kan dödligheten bland dem med symtom vara så hög som 30 procent. Permanenta neurologiska, kognitiva och beteendemässiga skador förekommer hos 30–50 procent av dem med encefalit.

·      Tjugofyra länder i Sydostasien och västra Stilla havet, såsom Thailand, Bali och Australien har pågående smitta, vilket utsätter mer än 3 miljarder människor för risk en att få en infektion.

·      Det finns ingen bot för sjukdomen. Behandlingen fokuserar på att lindra svåra kliniska symtom och stödja patienten i att övervinna infektionen.

·      Säkra och effektiva vacciner finns tillgängliga för att förebygga JE. WHO rekommenderar att JE-vaccination integreras i nationella vaccinationsprogram i alla områden där JE erkänns som ett folkhälsoproblem.

·      Japansk encefalitvirus är ett virus besläktat med denguefeber, gula febern och West Nile-virus, och sprids av myggor, framförallt Culex tritaeniorhynchus.

Källa: WHO