Pulsen på Parkinsons sjukdom
Skånes universitetssjukhus bjuder in till en eftermiddag där många olika aspekter av Parkinsons sjukdom utforskas i en föreläsning som är en del av serien ”Pulsen på”.
Hur påverkar Parkinsons sjukdom sömnen och rörelseförmågan? Vilken betydelse kan den banbrytande studien STEM-PD få för framtidens behandlingar av denna komplexa neurologiska sjukdom? Skånes universitetssjukhus bjuder in till en eftermiddag där Parkinsons sjukdom många aspekter utforskas. Föreläsningen är en del av serien ”Pulsen på”, och vänder sig till alla som vill lära sig mer om Parkinsons sjukdom, både ur patientens och forskarnas perspektiv.
Parkinsons är en neurologisk sjukdom som cirka 20 000 personer i Sverige lever med. Sjukdomen innebär en långsam nedbrytning av de celler som tillverkar dopamin i hjärnan. När cellerna försvinner uppstår en brist på dopamin som gör att nervimpulserna förändras och man får problem med att kontrollera sina rörelser.
Men det finns stora variationer i hur sjukdomen yttrar sig och påverkar exempelvis sömn, motorik och livskvalitet. Den öppna föreläsningen ”Pulsen på Parkinsons sjukdom” kommer att djupdyka i dessa olika aspekter av sjukdomen – samtidigt som publiken får veta mer om hur det är att leva med, och nära, parkinson, genom föreläsarna Jan Gleisner och Lisbeth Hansson som berättar om sina erfarenheter.
En del av föreläsningen handlar om STEM-PD, en banbrytande studie som leds av forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. Studien undersöker möjligheten att behandla Parkinsons sjukdom genom att transplantera dopaminproducerande nervceller till hjärnan. Studien har nått fasen där doshöjningar testas, och under föreläsningen kommer Gesine Paul Visse, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, att berätta om studien.
Katarina Bexelius, verksamhetschef för specialiserad kirurgi på Skånes universitetssjukhus, är moderator för föreläsningen.