Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Nya forskningsreagens från Umeås AlexoTech

Umeåföretaget AlexoTech slog omsättningsrekord 2023 och går mot ett nytt starkt år. Med bland annat Agrisera som lokala förebilder ser vd:n och grundaren Anders Olofsson möjligheter att växla upp verksamheten ytterligare. – På sikt är målet att expandera och potentialen är stor.


AlexoTech specialiserar sig på skräddarsydd produktion av proteiner och peptider, med fokus på neurologisk forskning. I höst släpper Umeåföretaget, med vd:n Anders Olofsson längst till höger, nya forskningsreagens.

Bioteknikföretaget, som en gång i tiden startades som en sidoverksamhet till den akademiska karriären, har nu stått på egna ben sedan 2014. Anders Olofsson är i dag universitetslektor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitetet och jobbar inte aktivt själv i bolaget utan det sköter tre anställda.

– Företaget har sakta ökat sin omsättning och säljer både till företag och till akademin och har i dag runt 600 kunder över hela världen, mest Europa och USA men vi har även kunder i Kina, Indien och Sydamerika, förklarar Anders.

AlexoTech specialiserar sig på skräddarsydd produktion av proteiner och peptider, med fokus på neurologisk forskning. Företaget erbjuder både katalogprodukter och specialbeställningar, inklusive monoklonal antikroppsproduktion, CryoBank-lagring och möjlighet att jobba med kundtillhandahållna hybridomer.

Uppgraderar maskinparken
AlexoTech fick en omsättningsskjuts 2020 av Corona-pandemin och efter en liten dipp tog det rejäl fart under 2023 igen då omsättningen ökade med 65 procent jämfört med 2022 och noterade ett nytt omsättningsrekord.

Deras tjänster fortsätter att vara eftertraktade och nu uppgraderar de maskinparken.

– Vi har bland annat investerat i en ny skakinkubator. Det är lite tråkig utrustning, den skakar bara runt bakterielösningar, och kostar en slant men den behövs i verksamheten precis som man behöver en centrifug eller en HPLC, säger vd Anders Olofsson:

Agrisera en förebild
Anders Olofsson har samarbetat med flera lokala företag, där Agrisera på många sätt fungerat som en förebild. Ledstjärnan har varit hög kvalité, nöjda kunder och organisk tillväxt, precis som det varit för Agrisera under deras tillväxtresa.

– Bygger du upp ett företag som har nöjda kunder har du en väldigt trygg verksamhet. Många företag inom life science bygger på en idé som, med hjälp av riskkapital, körs i några år för att sen behöva mer riskkapital för att leva vidare. Det har inte varit tanken med AlexoTech utan målet har varit att skapa en verksamhet som kan bära sig själv och skapa trygga jobb.

Att verksamheten nu tagit fart beskriver Anders som resultatet av kontinuitet över tid, lyckade marknadsföringskampanjer och ett litet men vältrimmat AlexoTech-team.

Släpper nya forskningsreagens
AlexoTech jobbar med både försäljning och konsulting och målet är att fortsätta att öka omsättningen. I höstens pipeline finns både mässbesök och lansering av nya varugrupper på eftertraktade områden.

– Jag vill att vi ska öka på försäljningsdelen av företaget då den är enklare att skala upp än konsultverksamheten. Det som går bäst i dag är forskningsreagens inom Parkinsons och Alzheimers sjukdom. I höst släpper vi nya produkter mot fler segment inom neuroforskning. Det tror vi kan ge en ytterligare skjuts i försäljningen, säger Anders.

Om medvinden fortsätter kan det bli aktuellt att utöka personalstyrkan som i dagsläget huserar på Uminova Science Park på Tvistevägen 48 och är granne med bland andra DiducoSpinChem och Umeå Biotech Incubator.

– Genom en kombination av en mer aktiv marknadsföring samt utveckling av nya produkter har vi goda möjligheter att växa, avslutar AlexoTech-vd:n.