Inför internationella MS-dagen ger vi patienter stöd och råd
Med MS förändras livet på många sätt. För många kan det vara svårt att förstå vad det är som ändras och det kan vara lika svårt att förklara vad som förändrats. I samband med Internationella MS-dagen den 30 maj lyfter vi upp frågor som kan uppstå när man lever med MS. Vi lyfter fram frågor kring graviditet och fertilitet, sex och samlevnad och att leva med MS. Vi har även ett samarbete med spelplattformen Twitch där vi livesänder under hela kvällenden 30 maj.
www.vadarms.se är en sida med 25 av de vanligaste frågorna unga anhöriga har om MS. #WMSD2020 #worldmsday2020 #mspadinavillkor #msconnections.
26 maj- Sex och samlevnad
MS kan påverka sex och relationer. Minskad känsel, potens eller lust kan sätta käppar i hjulet för ett fungerande samliv. En panel bestående av experter på MS och samlevnad på frågor kring MS och sex. För att se webinaret besök www.UngmedMS.se/sex #ungmedMS #Msconnections #WMSD2020 #worldmsday.
28 maj – Fertilitet och graviditet
De som har MS och funderar på en graviditet har ofta frågor kring hur MS kan påverka en eventuell graviditet.
30 maj -Twitch
Under Internationella MS-dagen 30 maj kommer Twitch att livestreama 8 timmar från sitt huvudkontor i San Fransisco tillsammans med influencers för att öka kunskapen om MS i samhället och samla in pengar till MS-forskning. För att kunna följa livestreamen logga in på Twitchkl 18 den 30 maj.
Vad är MS?
MS är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Sjukdomen kan till exempel börja med att du ser sämre eller får förändrad känsel i en arm eller ett ben. MS är en sjukdom som ofta pågår i många år. Det går inte att bli helt återställd, men läkemedel kan bromsa sjukdomsförloppet och lindra besvären.
Orsaken till MS är inte känd. Men ungefär var femte person med MS har en nära genetisk släkting som också har sjukdomen. Kombinationer av vissa arvsanlag ökar risken, men det finns inget enskilt arvsanlag som gör att du får MS. Sjukdomen räknas därför inte som genetisk. (Källa:1177 Vårdguiden)