Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Den fascinerande hjärnan

Med toppmoderna metoder analyserar Klas Kullander nervsystemets funktioner för att förstå hur så kallade neuronala kretsar i hjärna och ryggmärgen fungerar.

Minnen skapas i hjärnan – men hur? Och vad händer när minnet successivt förstörs vid en demenssjukdom som till exempel Alzhemiers sjukdom? Det är en del av den forskning Klas Kullander, professor i neurovetenskap, ägnar sig åt. I avsnitt 48 av Forskarpodden berättar han om sin forskning.

Lyssna på avsnitt 48: Den fantastiska hjärnan

Klas Kullander är professor i neurovetenskap. Med hjälp av toppmoderna metoder analyserar han nervsystemets funktioner för att förstå hur så kallade neuronala kretsar  i hjärna och ryggmärgen fungerar.

– Det är fantastiskt att vara med i den här eran i neurovetenskapen. Det har kommit så fantastiska tekniker att avläsa aktivitet i nervsystemet och att påverka nervceller utan att förstöra deras förmåga att signalera, säger Klas Kullander.

Det är en fascinerande grundforskning som även involverar processer kring kognition, riskbeteende, rädsla och psykisk ohälsa.

Liknande poster

Dålig kärlhälsa får hjärnan att åldras snabbare

PODDTIPS: Flot.Bio möter Gunilla Osswald

Prevention, diagnostik och behandling demenssjukdomar – hur kan vi betala för det?