Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

BrainChild får fortsatt finansiering av regeringen

Sverige tar nu nästa kliv i utvecklingen av precisionsbehandling för barn med cancer. Genom nya medel från regeringen till Genomic Medicine Sweden (GMS) ges projektet BrainChild nu förutsättningar att växla upp arbetet med att integrera biologiska och kliniska data i nationell skala – och bana väg för analys med artificiell intelligens.

Tack vare ny finansiering från regeringen kan nu projektet BrainChild ta nästa steg i arbetet för att utveckla AI-stödd precisionsmedicin för barn med cancer. Projektet bygger vidare på den infrastruktur som etablerats genom GMS Barncancer och den implementering av helgenomsekvensering i klinisk rutin för barn med cancer som infördes under 2024.

– Just nu sammanför vi genetiska data, kliniska uppgifter och digitala patologibilder på ett systematiskt sätt. Det betyder att vi i realtid kan skapa en nationell lägesbild för precisionsmedicin inom barncancerområdet, säger David Gisselsson Nordh, klinisk projektledare för BrainChild och co-chair GMS Barncancer.

Register och datakällor utgör grunden
Barncancerområdets kvalitetsregister och biobanker ger projektet unika förutsättningar. Genom att koppla samman Barntumörbankens genetiska data med kliniska uppgifter från Svenska Barncancerregistret (SBCR) och digitala patologibilder från regionerna skapas ett skyddat datalager där varje barns cancerprofil kan analyseras i detalj. Informationen bearbetas sedan så att en öppen, aggregerad version kan ge översikt och stöd till både vård och beslutsfattare.

– Det här är inte bara en teknisk satsning – det är ett steg mot mer jämlik vård. Genom att belysa var och hur precisionsmedicin används, kan vi säkerställa att alla barn får tillgång till skräddarsydd behandling i tid, säger Ola Mattsson, Barncancerfondens generalsekreterare.

AI kan förutspå risker
Nästa steg är att använda maskinintelligens för att analysera de integrerade datamängderna. Målet är att kunna förutsäga risk för återfall, biverkningar och långsiktiga effekter av behandling men också att hitta individuell känslighet för läkemedel eller cytostatika som påverkar behandlingens effekt.

Överlevnadsgraden i Sverige är hög, men för barn som drabbas av återfall sjunker den till runt 50 procent. Det finns ett behov av att byta ut tunga cellgiftsbehandlingar mot mer riktade läkemedel, som ofta innebär mindre biverkningar och förhoppningsvis färre sena komplikationer efter avslutad behandling.

– För att kunna erbjuda nya, mer skonsamma behandlingar måste vi förstå varför vissa barn svarar på dem och andra inte. Det kan vi bara göra genom att lära av verkliga data från verkliga patienter, säger David Gisselsson Nord.

Nationella och internationella samarbeten
Projektets prototyp har redan flyttat in i den Nationella genomikplattformen (NGP) och med GMS Genomic Medicine Centers (GMC) engageras liksom flera arbetsutskott inom GMS, bland annat farmakogenomik och sällsynta diagnoser. Även Microsoft är med i projektet som teknisk partner.

– BrainChild inte bara ett viktigt projekt för att utveckla vården av barn med cancer, utan även ett sätt att hitta lösningar för att slå samman många typer av information på ett sätt som vi måste bli duktiga på för att få en bättre sjukvård för alla patienter, säger Per Sikora, Enhetschef vid Core Facilities, Överförsteingenjör på Sahlgrenska Universitetssjukhus och Co-Chair för informatik och infrastruktur på GMS.

Från vision till vård
Projektet BrainChild visar hur forskningsnära utveckling kan översättas i konkret nytta för hälso- och sjukvården. Det är ett implementeringsinriktat projekt där målet är tydligt: att skapa ett beslutsstöd som vården kan använda för att fatta bättre beslut om behandling – och i förlängningen rädda fler liv.

– Barncancerfonden vill inte bara stödja forskning utan vi vill få fram nya behandlingar som snabbt kommer drabbade barn till godo genom implementering i vården, säger Ola Mattson. För att det ska bli möjligt måste vi få till de regler som gör att vi kan dela data, både för vård och forskning.

BAKGRUND:
Socialstyrelsen får av regeringen i uppdrag att betala ut 80 miljoner kronor under 2025 till arbete inom ramen för projektet Genomic Medicine Sweden (GMS). Medlen ska bland annat gå till projekt som främjar en jämlik implementering av precisionshälsa inom hälso- och sjukvården.

4,9 miljoner kronor får användas för fortsatt arbete inom innovationsprojektet BrainChild

Läs mer här: Fortsatt stöd till projekt om bättre diagnostik och mer individanpassad behandling – Regeringen.se

Tack vare ny finansiering från regeringen kan Barncancerfondens projektet BrainChild ta nästa steg i arbetet för att utveckla AI-stödd precisionsmedicin för barn med cancer. Foto: Sten Agency